Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cenový šok! Zdražení, které zaplatíme my všichni

Víte, že se na vás letos žene zdražení, které za posledních pár let nemělo obdoby? Parksův zákon o výši daní: „Co jednou naroste, už se nezmenší.“

Víte, že se na vás letos žene zdražení, které za posledních pár let nemělo obdoby? Poslouchal jsem tuhle v autě podcast s hodně inspirativním kvantovým fyzikem, který s nadsázkou nabádal, abychom obálku od finančního úřadu (nebo obálku s ročním vyúčtování elektřiny) otevřeli až poté, až budeme skálopevně přesvědčení, že je tam přeplatek. Podle něj si totiž utváříme realitu tím, kam směřujeme svoji pozornost a jaké verze reality si sami pro sebe vybíráme. Takže doporučuji při otevírání každé takové obálky nejdřív chvilku soustředěné meditace :- ).

Bohužel většina z nás, včetně mě, má již při letmém pohledu na obálku tohoto typu docela jasno, jaké sdělení tam je. A letos nám úsměv zamrzne ještě víc. Pokud se týká těch obálek s elektřinou, ekonomové i politici nás už předem připravují na zdražení a kupí racionálně znějící důvody... třeba zvýšení cen na energetickém trhu (myšleno zaplacení solárních a větrných elektráren v Německu), plnění zeleného „dýlu“, důsledky pandémie  i novým Marphyho energetickým zákonem: „Čím méně odebíráš energie, tím více ti ji musíme zdražit.“

Odliv z našich kapes v tomto ohledu vůbec není malý. Tak si to pojďme rozebrat. Regulovaná část ceny se sestává z poplatku za rezervovaný příkon, poplatku za systémové služby, příspěvek na obnovitelné zdroje, poplatku operátorovi trhu (OTE). Tuto část má pod palcem státní energetický regulační ústav (ERÚ). Dále DPH + daň s elektřiny (pod palcem má stát). 

Váš dodavatel pak určuje cenu za spotřebovanou megawatthodinu + pevnou částku za měsíc. Tady má dodavatel nějaký prostor i pro marketingové balíčky, fixace ceny energie a další triky. Přesto např. PRE vykázala za loňský rok zisk a valná hromada společnosti ze dne 23.6. 2021, schválila rozdělení tzv. čistého zisku ve výši 2,5 miliardy Kč na dividendy 1,64 miliardy a na tantiémy pro vedení společnosti 24,2 miliónu. Takže při 800 000 odběrných míst poslal každý zákazník 3.125,- Kč  akcionářům na dividendy a 30,- Kč na bonusy managementu. Dle podílu vlastníků tak například akcionář Pražský magistrát vyinkasoval za náš odběr energie 739 500 000,- Kč.

 

Odpověď na moji úvodní otázku je tedy docela snadná. Ale přináší bohužel další otázku. Má vůbec někdo při tomto rozdělení zisků zájem snižovat ceny energií pro občany a firmy?  Dodavatel energie to být pochopitelně nemůže. Jeho cílem bude vždycky zachovat či zvyšovat své zisky. Ale horší je, že ten státem deklarovaný „hlídací pes cen energií“, tedy stát a všechny jeho k tomu určené organizace a regulátoři, to zjevně být taky nemohou. Naopak, v jejich eminentním zájmu je maximalizace přísunu peněz do státního rozpočtu. A to nemluvím tom, že stát od nás vyinkasuje podruhé další balík peněz ve formě dotací EU na obnovitelné zdroje a zelenou energii. (pověstný vyjednaný balík peněz AB na plán obnovy za 700 miliard).  

 

Zapojte se do průzkumu

Co kdybychom si teda cvičně zkusili zjistit, kolik nám stát vytahuje z kapsy, aby si to mohl zastrčit do té vlastní (nebo ještě lépe nějakých cizích). Nezajímalo by Vás to? Stačí, když si vezmete své roční vyúčtování a částku, kterou jste zaplatili za rok 2020 (včetně DPH), vydělíte vaší spotřebou v kilowatthodinách (sečtěte celkový odběr) a napište mi kolik za elektřinu, tedy za kWh, ve skutečnosti platíte. 

Pojďme to zase vrátit do normálu.

Přeci není důvod, aby vyúčtování odběru elektrické energie bylo naší další noční můrou. A navíc není možné, aby jeho výpočet byl složitější, než výpočet daní na konci roku?! Cena spotřeby elektrické energie musí být jednoznačná a zcela srozumitelná každému občanu ČR.

A proč se o to vlastně zajímám? No protože dalším platným zákonem je Parksův zákon o výši daní: „Co jednou naroste, už se nezmenší.“ 

Závěrem

Pokud se podíváte na web ERÚ, rozeberete větu (z věstníku ERÚ (první bod čl1, z března 2021) a pokusíte se jí porozumět: „Cena za překročení rezervované kapacity podle bodů (4.15.) písmeno b) body 2. a 3., (4.16.) písmen c) a d) a (4.23.) se neuplatňuje u zákazníka nebo výrobce elektřiny za zvýšený čtvrthodinový výkon odebíraný zákazníkem nebo výrobcem elektřiny z distribuční soustavy v rozsahu výkonu dodaných služeb výkonové rovnováhy v záporném směru vyhodnoceného provozovatelem přenosové soustavy na základě aktivace služeb výkonové rovnováhy.“ , bude Vám to jasné :-)

Autor: Václav Kubata | pátek 13.8.2021 10:05 | karma článku: 27,80 | přečteno: 998x
  • Další články autora

Václav Kubata

Trikolora je povstáním obyčejných lidí proti samozvané honoraci

Za pár dnů budou volby, ve kterých se za Trikolora Svobodní Soukromníci v Praze (jsme volební lístek číslo 8) budu ucházet o váš hlas (číslo 3). Proč? Jsme normální lidé bránící normální svět

6.10.2021 v 8:20 | Karma: 25,96 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Václav Kubata

Obětujeme naše životy fanatickým -ismům?

Co má sakra společného fotbalista s doly, Rusy nebo Maďarskem? Náš blahobyt i bezpečí jsou právě teď obětovány utopistickým sociálně-inženýrským pokusům.

4.10.2021 v 8:00 | Karma: 17,62 | Přečteno: 237x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Václav Kubata

Případ Rangers (nebo Případ Kamara)

Svět, který jsem znal a znám je na ústupu. Je mi to líto. Proto kandiduji za Trikoloru Svobodné Soukromníky v Praze do sněmovny.

2.10.2021 v 18:02 | Karma: 26,81 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Václav Kubata

Z krize se PRODOTUJEME, ne proinvestujeme!

My sice zdražíme, ale půjčíme vám na to! Ceny energií po celém evropském kontinentu stoupají prakticky každý den. Podepisují se na provozuschopnosti řady podniků, domácnosti už řeší, jak vůbec vyjít dál. Nouze klepe na okna!

23.9.2021 v 8:00 | Karma: 20,40 | Přečteno: 285x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Václav Kubata

Řítíme se do celonárodní bídy!

Přeregulovaný trh jednoduše nedovoluje růst. Tak prosté to je. Naše ekonomika se díky současným politikům blíží reálnému socialismu, který jsme si před pár desítkami let zažili.

10.9.2021 v 8:00 | Karma: 29,60 | Přečteno: 772x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 978x
Ekonom, otec dvou dětí, bývalý marketingový ředitel České spořitelny a ředitel Nadace Depositum Bonum, krizový manažer a konzultant, člen předsednictva Trikolora Svobodní Soukromníci, kandidát č. 3 do Sněmovny  v Praze. 

Seznam rubrik